نکات اجرای سقف تیرچه کرومیت

سقف به عنوان یکی از اجزای اساسی ساختمان با تنوع در ویژگی‌ ها و روش‌ های اجرا شناخته می ‌شود. آریافوم در این مقاله می خواهد شما را با نکات اجرای سقف تیرچه کرومیت آشنا نماید تا در زمان اجرا به تمامی این نکات توجه داشته باشید. یکی از انواع رایج سقف تیرچه کرومیت است که با بهره‌ گیری از تیرچه ‌های کرومیت و بدون نیاز به شمع ‌بندی امکان اجرای همزمان چندین سقف را فراهم ساخته و از این رو مورد توجه فعالان صنعت ساختمان قرار گرفته است. در ادامه آریافوم به بررسی دقیق ‌تر تیرچه‌ های کرومیت و انواع سقف ‌های مبتنی بر آن و هزینه تمام شده در بازار و مراحل اجرای این نوع سقف خواهد پرداخت.

سقف تیرچه کرومیت

تیرچه کرومیت که با نام تیرچه فلزی پیش ‌ساخته نیز شناخته می‌ شود از یک بال تحتانی متشکل از ورق برش خورده و یک بال فوقانی از جنس نبشی یا تسمه تشکیل شده که اتصال این دو بال از طریق میلگرد های خمیده به عنوان جان صورت می‌ گیرد. در زمان اجرای سقف تیرچه کرومیت فضای بین این تیرچه‌ ها با بلوک‌ های سیمانی، سفالی یا پلی استایرن (یونولیت) پر شده و نقش پرکننده را ایفا می‌ کنند. بنابراین سقف تیرچه کرومیت مشابه سقف تیرچه بلوک معمولی است با این تفاوت که پاشنه تیرچه‌ ها در نوع کرومیت فلزی بوده در حالی که در تیرچه ‌های بتنی معمولاً از بتن ساخته می ‌شود. هر دو نوع سقف عموماً در ساختمان ‌هایی با ارتفاع ۳ تا ۴ طبقه و تا حدود ۹ طبقه کاربرد دارند.

اجزای سقف تیرچه کرومیت

پس از آشنایی با سقف تیرچه کرومیت شناخت اجزای سقف تیرچه کرومیت برای اجرای صحیح آن ضروری است. سقف تیرچه کرومیت از پنج جزء اصلی شامل تیرچه کرومیت، میلگرد های حرارتی، بلوک پرکننده، کلاف عرضی و بتن پوششی تشکیل شده که خود تیرچه کرومیت نیز از سه بخش مجزا یک نبشی (ورق نرم) در قسمت بالایی، یک ورق فولادی در بخش پایینی و میلگردهایی که به شکل زیگزاگ این دو قسمت را به یکدیگر متصل کرده و هسته میانی تیرچه را ایجاد می ‌کنند تشکیل می شود.

فضای خالی بین تیرچه‌ ها معمولاً با بلوک‌ های بتنی، سفالی یا یونولیتی پر شده و عمدتاً نقش پرکننده دارند. امروزه بلوک ‌های یونولیتی به دلیل وزن سبک و ابعاد مناسب در بین پیمانکاران ساختمانی محبوبیت زیادی پیدا گرده است. این بلوک های یونولیتی را می ‌توان بر اساس نیاز از کارگاه‌ ها یا کارخانه ‌های معتبری چون آریافوم در اصفهان سفارش داد تا در سریع ترین زمان ممکن برایتان ارسال گردد.

تغییرات دمایی می ‌توانند بر تیرچه ‌ها اثر بگذارد لذا برای مقابله با این تنش ‌ها در قسمت فوقانی سقف تیرچه کرومیت و به صورت عمود بر تیرچه‌ ها میلگرد های افت حرارت نصب شده این میلگردها با نام‌ های دیگری چون آرماتور جمع‌ شدگی، حرارتی، انقباض یا افت نیز در بازار معرفی خواهد شد.

در سقف ‌های تیرچه کرومیت نیز از کلاف عرضی استفاده می ‌شود که در سقف‌ های تیرچه یونولیت نیز کاربرد دارد و استحکام سقف را افزایش داده و به عنوان تکیه ‌گاه جانبی برای تیرچه ‌ها عمل می‌ نماید. کلاف ‌های عرضی به صورت عمود بر تیرچه ‌های اصلی نصب شده و تعداد آن‌ ها در دهانه ‌هایی با طول متفاوت متغیر است. برای نمونه در دهانه ‌هایی تا ۵.۵ متر حداقل یک کلاف عرضی و در دهانه‌ هایی طویل ‌تر، این کلاف ‌ها در فواصل ۲.۵ متری نصب می ‌گردند. کلاف ‌های عرضی حداقل ۱۰ سانتی ‌متر عرض داشته و شامل دست کم دو میلگرد به قطر ۱۲ میلی ‌متر هستند.

پس از نصب تیرچه ‌ها و قرار دادن بلوک ‌ها در بین آن ‌ها مرحله بتن ‌ریزی فرا می ‌رسد. بتن رویه پس از قرارگیری بر روی اجزای سقف و کسب مقاومت لازم به همراه عضو کششی بارهای وارده بر سقف را تحمل می‌ کند.

برای اجرای این نوع سقف توصیه شده ابتدا ابزار و مصالح مورد نیاز تهیه شود. شایان ذکر است که اجرای سقف به ویژه سقف ‌های کرومیت باید توسط مهندسان ماهر و متخصص و به روش اصولی انجام پذیرد تا نتیجه مطلوب حاصل گردد. برای اجرای سقف تیرچه کرومیت به طور کلی به تجهیزاتی چون جرثقیل، اره، فرز، پمپ بتن، تیشه، سیم آرماتوربندی، دستگاه جوش، انبر و… نیاز است.

اجرای سقف تیرچه کرومیت

پس از آماده ‌سازی لوازم نوبت به اجرای سقف تیرچه کرومیت می‌ رسد. آریافوم در این قسمت مراحل اجرای سقف تیرچه کرومیت را به زبانی ساده شرح داده که می تواند تا حدودی یاری کننده شما عزیزان باشد. برای اجرای سقف تیرچه کرومیت مشابه سایر سقف ‌ها باید زیرساخت ‌های لازم فراهم گردد. پس از نصب تیرهای اصلی باید تیرچه‌ های کرومیت به محل نصب روی سقف انتقال داده شوند. توجه داشته باشید که قرار دادن تیرچه‌ ها با فاصله ۷۰ سانتی ‌متر در داخل تیرهای اصلی به گونه ‌ای که بال فوقانی آن ‌ها با تیرهای فولادی سقف هم‌ سطح شود.

بعد از آن باید اتصال ورقه ‌های زیرین تیرچه با استفاده از جوش به طول حداقل ۵ سانتی ‌متر به تیر اصلی انجام بپذیرد. انتخاب نوع بلوک ‌های پرکننده (سفالی، بتنی یا پلی استایرن) با توجه به سازه باید صورت گیرد در این مرحله توجه داشته باشید که یونولیت هم از نظر عایق سازی سازه می تواند کمک کننده باشد و هم اینکه وزنی بر سازه تحمیل نخواهد نمود و سازه را در برابر زلزله مصون می سازد. بلوک های انتخابی را دقیق بین تیرچه‌ ها قرار داده و از قرارگیری صحیح بلوک ها اطمینان حاصل نمایید. در مرحله بعدی باید اجرای ادکا ها (میلگرد اتصال تیرچه ‌ها به تیرها)، آرماتورهای حرارتی و کلاف عرضی مطابق نقشه از پیش تعیین شده و آماده ‌سازی سقف برای بتن ‌ریزی داشته باشید. در آخر تخلیه و پخش بتن با نسبت مناسب بر روی سقف انجام می شود که لازم به ذکر است تخلیه بتن به صورت متمرکز در یک ناحیه می ‌تواند منجر به فروریختن بلوک‌ های سقفی به دلیل وزن زیاد بتن گردد. توجه داشته باشید که بتن باید به صورت یکنواخت بر روی تیرچه‌ ها و بلوک‌ ها پخش شده و آن ‌ها را به خوبی پوشش دهد.

مزایای اجرای سقف تیرچه کرومیت

ممکن است این سوال مطرح شود که چرا باید از سقف تیرچه کرومیت استفاده کرد و مزایای اجرای سقف تیرچه کرومیت نسبت به دیگر سقف ‌ها چیست؟ در پاسخ باید گفت که برخی از ویژگی‌ های مثبت این نوع سقف توجه مهندسان و معماران را به خود جلب کرده از جمله این مزایا می‌ توان به افزایش سرعت اجرا و سهولت اجرا با سقف تیرچه کرومیت ، یکپارچگی با اسکلت و مقرون به صرفه بودن سقف تیرچه کرومیت ، امکان اجرای همزمان چند سقف و اجرای آسان داکت ‌های تاسیساتی با سقف تیرچه کرومیت ، کاهش میزان تنش در بتن و کاهش ضخامت سقف و امکان عبور لوله ‌های تاسیساتی با اجرای سقف تیرچه کرومیت اشاره داشت.

اجرای سقف تیرچه کرومیت نیاز به نیروی ماهر و متخصص دارد که باید حتما توسط افراد با تجربه اجرا گردد و همچنین در صورت پایین بودن صلبیت احتمال لرزش سازه را خواهید داشت که این ها همه از معایب سقف تیرچه کرومیت می باشد.

نکات اجرایی در سقف تیرچه کرومیت

با توجه به اهمیت استحکام سقف در ایمنی سازه اجرای صحیح و اصولی آن ضروری است. در زمان اجرای سقف تیرچه کرومیت به یکسری موارد باید توجه ویژه و اصولی داشته باشید از جمله اینکه جوشکاری و اتصال اجزا باید با دقت انجام گردد تا حرارت ناشی از آن موجب خمش یا انحنا در اجزای سقف نشود. برای کلاف عرضی و آرماتور حرارتی می ‌توان از میلگرد های جوش ‌پذیر نوع AI و  AII چه آجدار و چه ساده استفاده نمود.

زمان اجرای سقف تیرچه کرومیت در دهانه‌ های کمتر از ۴ متر عرض تسمه تحتانی ۸ سانتی ‌متر و در دهانه ‌های بزرگ‌تر حداقل ۱۰ سانتی ‌متر در نظر گرفته شود و ضخامت نبشی‌ ها، تسمه‌ ها و ورق ‌های مورد استفاده در تیرچه کرومیت نباید از ۳ میلی ‌متر کمتر باشد. در صورت استفاده از نبشی ‌های تکیه ‌گاهی عرض آن حداقل ۲ سانتی ‌متر از بال تحتانی تیرچه بزرگ‌ تر باشد.

برای افزایش استحکام تکیه‌ گاه در دهانه‌ های بلند استفاده از نبشی یا تسمه بر روی بال تحتانی توصیه می ‌شود. در سقف ‌های تیرچه کرومیت استفاده از کلاف عرضی با عرض ۱۰ سانتی‌ متر و شامل ۲ میلگرد با قطر حداقل ۱۲ میلی ‌متر الزامی است. برای قالب ‌بندی کلاف عرضی از تخته‌ هایی به عرض ۱۲ سانتی ‌متر استفاده شده و باید این تخته ‌ها با سیم نجاری در زیر بال تیرچه ‌ها نصب گردند.

انتخاب سقف مناسب تنها نیمی از مسیر ساخت‌ و ساز ایمن و با کیفیت است. استفاده از مصالح مرغوب و اجرای اصولی گام‌ های تکمیلی برای دستیابی به نتیجه مطلوب هستند. متأسفانه برخی افراد فریب فروشندگان مصالح بی‌ کیفیت از جمله تیرچه ‌های غیراستاندارد و تولید شده با مواد اولیه نامرغوب را می ‌خورند. بنابراین انتخاب یک منبع معتبر برای تهیه تیرچه ‌های با کیفیت و با قیمت مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. آریافوم به عنوان بزرگترین کارخانه فوم اصفهان انواع یونولیت ساختمانی از جمله بلوک یونولیت سقفی کرومیت را با بهترین قیمت در اختیار مصرف کنندگان گرامی قرار داده است.

Rate this post

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا