مقایسه ی پلی‌ یورتان با EPS و XPS

در این مطلب از سایت آریا فوم به بررسی و مقایسه ی پلی‌ یورتان با EPS و XPS پرداختیم که در ساخت و ساز خانه و به طور کلی در صنعت ساختمان سازی استفاده می شوند. پلی‌یورتان و EPS (پلی استایرن انبساطی) و XPS (پلی استایرن اکسترود شده) سه نوع عایق پرکاربرد در صنعت ساختمان و صنایع دیگر هستند که هر کدام ویژگی ‌ها و مزایا و معایب خاص خود را دارند که در ادامه به مقایسه ی پلی‌ یورتان با EPS و XPS و شرح ویژگی هر کدام از این محصولات یونولیتی می پردازیم.

مقایسه ی پلی‌ یورتان با EPS و XPS

در عصر حاضر با توجه به اهمیت روز افزون بهینه‌ سازی مصرف انرژی و ضرورت حفظ محیط زیست عایق‌ کاری ساختمان‌ ها به یک اولویت حیاتی مبدل گشته است. انتخاب مواد عایق مناسب نقشی کلیدی در کاهش اتلاف انرژی و ارتقاء بهره‌ وری ساختمان ایفا می‌ کند. آریا فوم اصفهان پیشرو در ارائه راه ‌حل‌ های نوین عایق ‌کاری طیف وسیعی از محصولات با کیفیت را به شما پیشنهاد می ‌دهد.

از جمله پرکاربردترین این مواد می ‌توان به پلی استایرن منبسط شده (EPS)، پلی یورتان و پلی استایرن اکسترود شده (XPS) اشاره کرد که هر یک با ویژگی ‌ها و کاربردهای منحصر به فرد خود پاسخگوی نیازهای گوناگون صنعت ساختمان هستند.

مقایسه پلی‌ یورتان با EPS و  XPS

  • پلی‌ یورتان یا پلی ایزو بالاترین مقدار صرفه اقتصادی را در مقایسه با EPS و XPS دارد.
  • می ‌توان از پلی‌ یورتان یا پلی ایزو در سیستم ‌های سقفی با آسفالت گرم استفاده کرد. در واقع پلی یورتان در ۷۰ درصد از سازه‌ های سقفی تجاری با عنوان یونولیت سقفی استفاده می‌ شود.
  • پلی‌ یورتان یا پلی ایزو تحت تأثیر ترکیبات ضد آب بر پایه روغن و حشره‌ کش ‌ها یا کودهای شیمیایی قرار نمی ‌گیرد.
  • صنعت پلی ایزو از پنتان به عنوان عامل دمنده استفاده می ‌کند که پتانسیل گرمایش جهانی صفر و تخریب لایه ازون صفر دارد.
  • پلی‌ یورتان یا پلی ایزو عایق حرارتی فوق ‌العاده خوبی در مقایسه با EPS یا XPSبوده و دارای کمترین ضریب هدایت حرارتی در میان این سه ماده و در نتیجه بازدهی انرژی بسیار بالا می باشد.
  • پلی‌ یورتان در مقایسه با EPS یا XPSمقاومت در برابر رطوبت داشته و به دلیل ساختار سلول بسته جذب آب بسیار پایینی داشته و جذب آب و انتقال بخار بسیار کمی دارد
  • پلی‌ یورتان یا پلی ایزو مقاومت فشاری بالایی در مقایسه با EPS یا XPSداشته و استحکام مکانیکی خوبی دارد.
  • پلی‌ یورتان در مقایسه با EPS یا XPS مقاومت بسیار بالایی در برابر آتش و گسترش شعله داشته و دود کمتری تولید می ‌کند. پلی‌ یورتانیا پلی ایزو در محدوده دمای وسیعی از منفی ۱۰۰ درجه فارنهایت تا ۲۵۰ درجه فارنهایت پایدار بوده که این ویژگی در در مقایسه با EPS یا  XPS قابل توجه است.
  • پلی‌ یورتان وزن سبکی در مقایسه با EPS یا XPS دارد و به سبک شدن سازه کمک خواهد نمود.
  • پلی‌ یورتان در مقایسه با EPS یا XPS قابلیت چسبندگی عالی به سطوح مختلف دارد.
  • پلی‌ یورتان در مقایسه با EPS یا XPS گران تر بوده که شما به راحتی می توانید این ورق ها را از آریافوم تهیه نمایید.
  • پلی‌ یورتان یا پلی ایزو از یک ماده بازدارنده آتش هالوژنه به نام TCP استفاده می‌ کند که برای سلامتی مضر است.
  • پلی‌ یورتان در دماهای پایین ‌تر از ۵۰ درجه فارنهایت عملکرد خوبی ندارد زیرا گازهای محبوس شده شروع به متراکم شدن می ‌کنند و دیگر به عنوان عایق عمل نمی ‌کنند.
  • پلی‌ یورتان کمترین گزینه سازگار با محیط زیست در بین این سه نوع عایق است و بیشترین رانش حرارتی را داشته در حالی که EPS این است که هیچ رانش حرارتی یا کاهش ارزش عایق ‌بندی در طول زمان ندارد و هیچگونه انتشار گازهای مضر در محل نداشته زیرا عوامل دمنده در داخل دانه ‌ها محبوس شده‌ است و می توان گفت که  EPSسبزترین انتخاب در بین این سه نوع عایقی یونولیتی است و صد در صد قابل بازیافت است.

در نهایت اگر تجربه استفاده از  EPS،XPS  و پلی ایزو را دارید تیم تحریریه آریا فوم خوشحال خواهد شد تجربه خود را با سایر خوانندگان در بخش نظرات در میان بگذارید.

پلی استایرن منبسط شده یا  EPS

ابتدا به بررسی EPS یا پلی استایرن منبسط شده می‌پردازیم. مونومر استایرن از یک حلقه بنزن (C6H6) و اتیلن تشکیل شده است. هر دو توسط صنعت پتروشیمی تحت حرارت یا با استفاده از آغازگرهایی مانند بنزوئیل پراکسید تولید می ‌شوند. پیوند دوگانه بین اتم ‌های کربن به یک پیوند منفرد تبدیل شده و زنجیره ‌ای پلیمری به نام پلی استایرن تشکیل شده که این پلی استایرن مایع در آب ریخته می ‌شود تا قطرات یا دانه ‌هایی تشکیل شود.

در صنعت دانه‌ های پلی استایرن با استفاده از عوامل دمنده ‌ای مانند پروپان، پنتان و متیلن کلرید منبسط می‌ شوند و دانه‌ های EPS در یک قالب قرار گرفته و سپس حرارت یا بخار به آن اعمال شده که باعث انبساط و اتصال دانه‌ های کوچک به یکدیگر می ‌شود. در حالی که هر دانه منفرد یک سلول بسته است فضای باز قابل توجهی بین دانه‌ ها وجود دارد. این دانه ‌های EPS همچنین می ‌توانند به ورقه ‌ها یا بلوک ‌های بزرگ قالب ‌گیری شده و سپس توسط دستگاه ‌های برش با سیم داغ به ورقه ‌های نازک ‌تر یا هر شکل و فرم خاصی برش داده شوند.

EPS از ۹۸ درصد هوا و تنها ۲ درصد پلاستیک ساخته شده و به راحتی در استون حل می ‌شود و تقریباً هیچ باقیمانده ‌ای بر جای نمی‌گذارد که این درصد بالای هوای محبوس شده آن را به یک عایق عالی تبدیل خواهد نمود.

EPS به دلیل تطبیق ‌پذیری بالا به طور گسترده ‌ای در صنعت ساخت و ساز استفاده می ‌شود و می ‌توان از آن در سقف ‌ها، دیوارها و کف ‌ها و زیر سطح زمین برای عایق ‌بندی سایدینگ‌ های وینیل عایق ‌بندی شده و قالب‌ های بتن عایق‌ بندی شده یا بلوک ‌های ICF در پانل‌ های عایق ‌بندی شده ساختاری یا SIPs و در سیستم‌ های پوشش بیرونی عایق‌ بندی شده یا EIF استفاده کرد. خارج از صنعت ساخت و ساز در از EPS  به عنوان یونولیت بسته بندی یا بسته‌ بندی بالشتک برای اقلام شکننده و ظروف یکبار مصرف غذا استفاده می ‌شود.

 مزایای EPS

EPS بازدهی بالایی دارد که فوم و هوا نیز EPS را به یک عایق عالی تبدیل و اصطلاحی در صنعت ساخت و ساز به نام رانش حرارتی وجود دارد. رانش حرارتی به کاهش تدریجی ارزش عایق‌ بندی در طول زمان به دلیل پراکندگی هوای محبوس در داخل آن اشاره دارد. مزیت بزرگ EPS این است که هیچ رانش حرارتی یا کاهش ارزش عایق ‌بندی در طول زمان ندارد. همچنین هیچگونه انتشار گازهای مضر در محل وجود ندارد زیرا عوامل دمنده در داخل دانه ‌ها محبوس شده‌ اند.

EPS در فرایند دمندگی از هیچگونه CFC (کلروفلوئوروکربن) یا حتی HCFC (هیدروکلروفلوئوروکربن) استفاده نمی‌ کند. بنابراین سبزترین انتخاب در بین سه نوع عایقی است که امروزه مورد بحث قرار خواهیم داد. از آنجایی که نسبت به آب نفوذ ناپذیر است و در برابر کپک و قارچ مقاوم است و همچنین صد در صد قابل بازیافت است.

معایب  EPS

پنل ‌های عایق EPS با یک ماده بازدارنده آتش بر پایه بروم به نام HBCD هگزابروموسیکلو دودکان پوشش داده شده که برای سلامتی مضر است. EPS می ‌تواند موریانه ‌ها و مورچه‌ ها را جذب کند زیرا این حشرات می ‌توانند از فضاهای بین دانه‌ ها نفوذ نمایند. همچنین EPS قابل اشتعال بوده و در برابر نور خورشید تجزیه نشده و قابل تجزیه زیستی نیست از این رو یکی از عوامل اصلی آلودگی زباله در سراسر جهان است.

پلی استایرن اکسترود شده یا  XPS

در ادامه به بررسی XPS یا پلی استایرن اکسترود شده می ‌پردازیم. این ماده همان استایروفوم است که بسیاری از افراد با آن آشنا هستند. از نظر شیمیایی از همان مواد پلی استایرن یا EPS ساخته شده است. اما به جای اینکه به صورت قطرات تشکیل و سپس منبسط گردد به روش اکستروژن تولید می ‌شود.

فرم مایع آن با مواد افزودنی و عوامل دمنده مخلوط می‌ شود و سپس از طریق یک قالب اکسترود می ‌شود. سپس در حین فرآیند خنک ‌سازی منبسط می ‌شود. این فرآیند منجر به تولید عایقی با سلول ‌های بسته متراکم مشابه EPS می ‌شود. XPS از ۹۸ درصد هوا و تنها ۲ درصد پلاستیک تشکیل شده است.

مزایای  XPS

XPS نسبتاً ارزان بوده و فوم سلول بسته و هوای محبوس شده در داخل آن را به یک عایق عالی تبدیل می ‌کند. از آنجایی که سلول‌ های XPS بسیار متراکم هستند در برابر رطوبت و کپک زدگی نسبت به EPS مقاوم ‌تر است. بنابراین اغلب در محیط‌ های مرطوب‌ تر انتخاب می ‌شود. مقاومت فشاری XPS نیز بیشتر از EPS است. هیچ رانش حرارتی یا کاهش ارزش عایق ‌بندی در طول زمان وجود ندارد.

XPS صد در صد قابل بازیافت است و بسیار متنوع بوده و می ‌توان از آن در زیر سطح زمین زیر کف و حتی در دیوارهای زیرزمین استفاده کرد.

معایب   XPS

در تولید XPS از HFC هیدروفلوئوروکربن به عنوان عامل دمنده برای انبساط پلی استایرن استفاده می ‌کند.  HFC پتانسیل گرمایش جهانی ۱۳۰۰ برابر بیشتر از دی اکسید کربن دارد. پنل‌ های XPS نیز با همان ماده بازدارنده آتش بر پایه بروم که در پنل‌ های EPS استفاده و پوشش داده شده ‌اند که می‌ تواند برای سلامتی مضر باشد و همچنین XPS نیز مانند EPS می‌ تواند مورچه ‌ها و موریانه‌ ها را جذب کند و قابل اشتعال است. XPS در برابر نور خورشید تجزیه نمی‌ شود و قابل تجزیه زیستی نیست.

پلی‌ یورتان یا پلی ایزو

پلی‌یورتان یک فوم سخت سلول بسته است که از واکنش دو جزء اصلی پلی ‌ال و ایزوسیانات تشکیل شده که این ماده به دلیل ساختار شیمیایی خاص خود عایق حرارتی بسیار خوبی می باشد. پلی‌ یورتان یا پلی ایزو با ترکیب سه جزء اصلیMDI  متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات و پلی ‌ال و یک عامل دمنده تولید می‌ شود. هنگامی که این سه جزء همراه با مقادیر کمی کاتالیزور مخلوط می ‌شوند واکنش شیمیایی گرما زا باعث جوشیدن عامل دمنده مایع خواهد شد.

تبخیر یک واکنش گرمازا است و این امر باعث انبساط فوم و ایجاد سلول ‌های پر از گاز متراکم گردد. فوم باید بر روی یک بستر پخش شده تا یک پنل سفت و سخت تشکیل دهد. بنابراین تمام پنل‌ های پلی ایزو با فویل یا کاغذ روکش می ‌شوند. پنل ‌های روکش شده با فویل به دلیل ایجاد مانع بخار در قسمت داخلی و خارجی غیرقابل نفوذ در نظر گرفته می‌ شوند. هرگز نباید از آن‌ ها با مانع بخار داخلی استفاده کرد زیرا در این صورت بخار آب بین این دو مانع به دام می ‌افتد که می ‌تواند باعث ایجاد کپک و قارچ گردد.

مقایسه ی پلی‌ یورتان با EPS و  XPS در یک نگاه

ویژگی پلی یورتان XPS EPS
جذب آب بسیار کم بسیار کم بالا
ضریب هدایت حرارتی عالی( ۰.۰۲۲-۰.۰۳۳) بهتر از EPS(0.03) ۰.۰۴۷
ساختار سلولی سلول بسته سلول بسته و یکنواخت سلول بسته با فضاهای خالی بین دانه ها
مقاومت فشاری بالا بیشتر از EPS پایین
پایداری ابعادی عالی عالی متوسط
قیمت بالا متوسط پایین و مقرون به صرفه
کاربرد اصلی ساندویچ پانل، سردخانه‌ها، عایق‌کاری صنعتی عایق‌کاری فونداسیون، سقف وارونه، سردخانه عایق عمومی ساختمان، بسته‌بندی، ماکت‌سازی
مقاومت در برابر آتش بالا پایین و اشتعال پذیر پایین و اشتعال پذیر

انتخاب بین سه عایق EPS و XPS و پلی ‌یورتان بستگی به نیازهای خاص پروژه و بودجه و شرایط محیطی دارد. مثلا برای بهترین عملکرد حرارتی و مقاومت در برابر آتش و رطوبت عایق پلی ‌یورتان گزینه ایده‌ آل است و برای پروژه ‌هایی با بودجه محدود و نیاز به عایق‌ بندی عمومی EPS  مناسب است همچنین برای محیط‌ هایی با رطوبت بالا یا نیاز به مقاومت فشاری بیشتر عایق XPS  انتخاب بهتری نسبت به EPS می باشد.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا