یونولیت با ویژگی های برجسته ای نظیر استحکام در برابر فشار و ضربه و پایداری در برابر رطوبت و خوردگی و زنگ زدگی و همچنین وزن سبک و قابلیت بازیافت به عنوان یک ماده پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز شناخته شده است. با این وجود مشکلات رایج در استفاده از یونولیت سقفی وجود دارد که آریافوم در این مقاله قصد دارد شما را با این مشکلات رایج در استفاده از یونولیت سقفی و راه حل آن آشنا کند پس با ما هراه باشید.
یونولیت امروزه جایگزین برخی مصالح سنتی مانند بلوک های سفالی گردیده و در سطح بین المللی نیز در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. با وجود مزایای متعدد یونولیت دارای معایبی است که منجر به محدودیت یا ممنوعیت کاربرد آن شده است. در ادامه دلایل اصلی این امر بررسی خواهد شد.
یونولیت به دلیل خصوصیات منحصر به فرد خود در صنایع گوناگون به ویژه در ساختمان سازی مصارف متنوعی دارد. به کاربردن یونولیت در ساختمان سازی کاهش میزان مصرف مصالح مرسوم ساختمانی، نقش مؤثر در تقلیل هزینه های احداث، تسریع فرآیند ساخت، کمک به ارتقای ایمنی و مقاومت سازه در برابر زلزله، ایجاد عایق حرارتی و صوتی در ساختمان و کاهش مصرف انرژی و کاهش چشمگیر وزن کلی ساختمان را به دنبال دارد.
راه حل مشکلات رایج در استفاده از یونولیت سقفی
علی رغم فواید ذکر شده یونولیت دارای اشکالاتی است که سبب مخالفت برخی متخصصان با استفاده از آن در صنعت ساختمان شده که ما در این بخش از مقاله به مشکلات رایج در استفاده از یونولیت سقفی و راه حل آن اشاره داریم. استفاده از یونولیت سقفی علی رغم مزایایی همچون سبکی و عایق بندی با چالش ها و مشکلات متعددی همراه است که در صورت عدم توجه به آن ایمنی و کیفیت ساخت را تحت تأثیر قرار خواهد داد. آریافوم در این بخش از مقاله مشکلات رایج در استفاده از یونولیت سقفی به همراه راه حل های آن ها به طور کامل شرح داده است.
ضعف در برابر آتش سوزی
یونولیت معمولی به آسانی آتش گرفته به سرعت گسترش یافته و دود غلیظ و سیاهی سیاه رنگی تولید می کند. این ماده به سادگی ذوب شده و قطرات شعله ور ایجاد خواهد کرد که این مسئله ایمنی ساکنین و سازه را به طور جدی تهدید خواهد کرد. تغییرات ایجاد شده در ساختار برخی یونولیت ها نحوه سوختن آن ها را تغییر داده است اما این نوع یونولیت ها بیشتر برای تولید لوازم خانگی مناسب بوده و توصیه چندانی برای استفاده از آن ها در ساختمان سازی وجود ندارد.
برای رفع این مشل باید از یونولیت کند سوز استفاده نمود که در برابر آتش مقاوم باشد. این نوع یونولیت با مواد افزودنی خاصی تولید شده که مقاومت آن را در برابر شعله افزایش داده و سرعت انتشار آتش و تولید دود را کاهش می دهد. استفاده از یونولیت کندسوز مطابق با استاندارد های ملی و بین المللی الزامی است.
جدای از این اعمال لایه های محافظ مانند بتن و گچ و یا پوشش های ضد حریق بر روی یونولیت می تواند به طور قابل توجهی مقاومت آن را در برابر آتش افزایش دهد و از تماس مستقیم شعله با یونولیت جلوگیری کند. ضخامت و نوع این پوشش ها باید بر اساس مقررات ساختمانی تعیین شود و همچنین سیستم های اعلام و اطفای حریق مناسب تعبیه راهکارهای خروج اضطراری ایمن و رعایت فاصله مناسب بین منابع حرارتی و یونولیت از جمله تدابیر ایمنی ضروری هستند.
سوختن یونولیت به ویژه نوع معمولی آن گازهای خطرناکی مانند استایرن و منوکسید کربن و سایر ترکیبات سمی تولید کرده که استنشاق آن ها می تواند منجر به مسمومیت و مشکلات تنفسی جدی شود. استفاده از یونولیت FR-EPS در هنگام سوختن میزان تولید گازهای سمی را به مراتب کاهش می دهد. طراحی سیستم تهویه مناسب در ساختمان نیز می تواند به خروج دود و گازهای سمی در صورت بروز آتش سوزی کمک کند. همچنین آموزش ساکنین در مورد نحوه برخورد با حریق و تخلیه ایمن ساختمان در مواقع اضطراری از اهمیت بالایی برخوردار است. برای تهیه این نوع یونولیت سقفی نسوز بهتر است به آریافوم مراجعه نمایید تا یونولیت ها را در بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت تهیه کنید.
پیامد های منفی زیست محیطی
برخلاف برخی ادعاها کارشناسان اثرات زیان بار پلی استایرن بر محیط زیست را تأیید کرده اند. این مواد از مشتقات نفتی تولید می شوند و در صورت آتشسوزی گازهای سمی و خطرناکی را در محیط منتشر می نمایند. با توجه به عدم قطعیت در مورد ضد آتش بودن کامل یونولیت و وجود ترکیبات نفتی پس از احتراق گازهای آلاینده ای تولید می شود که می تواند به موجودات زنده آسیب برساند.
سازمان نظام مهندسی ساختمان و شهرداری مسئول نظارت بر استفاده از ترکیبات پلی استایرن در ساخت و ساز هستند و موظفند کاربرد مواد مختلف را در مراحل گوناگون ساخت کنترل کرده و از استفاده از یونولیت های معمولی و بسوز در این صنعت جلوگیری کنند. تولید یونولیت از مشتقات نفتی صورت می گیرد و تجزیه آن در طبیعت بسیار طولانی است و جدای از این در صورت بازیافت نامناسب یا سوزاندن غیراصولی می تواند آلودگی های زیست محیطی ایجاد کند.
انتخاب یونولیت هایی که قابلیت بازیافت دارند و استفاده از سیستم های جمع آوری و بازیافت مناسب می تواند اثرات منفی زیست محیطی یونولیت سقفی را کاهش دهد. در نظر گرفتن مصالح ساختمانی جایگزین با اثرات زیست محیطی کمتر مانند مصالح بازیافتی یا مصالح با منشأ طبیعی می تواند راهکار بلند مدت برای کاهش وابستگی به یونولیت باشد.
عدم پر شدن کامل تیرچه ها از بتن
یکی دیگر از دلایل محدودیت استفاده از بلوک یونولیت اشغال فضای قابل توجهی از داخل تیرچه ها توسط آن از هر دو طرف است. این امر فضای کافی برای بتن ریزی مناسب را باقی نمی گذارد و در نتیجه ویبره بتن به خوبی انجام نشده و استحکام تیرچه ها کاهش می یابد که می تواند عملکرد آن ها را در زمان زلزله تضعیف کند. اگرچه معایب استفاده از بلوک های سیمانی سبب گرایش به مصالحی چون یونولیت در دوره ای از ساخت و ساز شد اما به دلیل معایب آتی مشخص شده کاربرد یونولیت نیز تدریجاً کاهش یافت.
حجم بالای اشغال شده توسط یونولیت امکان استفاده از میزان کافی بتن را محدود می سازد. این مسئله تأثیر بسزایی بر دوام و استحکام سازه ها دارد. استفاده از بلوک های یونولیت به عنوان پرکننده بین تیرچه های سقف ممکن است منجر به عدم پر شدن کامل فضای بین تیرچه ها با بتن به ویژه در قسمت های کناری بلوک ها شود. این امر می تواند باعث کاهش یکپارچگی سقف ضعف در انتقال بار و کاهش مقاومت سازه در برابر نیروهای جانبی مانند زلزله شده و همچنین عدم ویبره مناسب بتن در این فضاها می تواند منجر به ایجاد حفره و ضعف ساختاری گردد.
برای رفع این مشکل یونولیت سقفی باید ابعاد بلوک ها باید به گونه ای طراحی شوند که فضای کافی برای بتن ریزی کامل بین تیرچه ها وجود داشته باشد و همچنین از قالب های پلاستیکی چند بار مصرف که به تازگی مورد توجه قرار گرفته اند استفاده شود تا با طراحی خاص خود امکان بتن ریزی کامل و یکپارچه بین تیرچه ها فراهم گردد.
در هنگام اجرا نظارت دقیق بر فرآیند بتن ریزی و استفاده از ویبراتورهای مناسب برای اطمینان از پر شدن تمام فضاها و خروج هوای اضافی ضروری است. استفاده از روش های نوین سقف زنی می تواند بسیار کارآمد باشد چرا که سیستم های سقف پیش ساخته و دال های بتنی توخالی می توانند جایگزین مناسبی برای سقف های تیرچه بلوک با یونولیت بوده و مشکلات مربوط به بتن ریزی ناقص را برطرف کند.
ترک خوردگی گچ سقف
پوشش یونولیت در سقف معمولاً شامل لایه ای از بتن در بالا و گچ در پایین است. گچ سقف غالباً در محل تیرهای فرعی و اتصال یونولیت به تیرچه ها دچار ترک خوردگی می شود. این مسئله می تواند ناشی از عواملی مانند ضریب انبساط یونولیت باشد و در نهایت احتمال ریزش گچ و ایجاد خسارت را افزایش می دهد. به دلیل اختلاف در ضریب انبساط حرارتی بین یونولیت و مصالح نازک کاری مانند گچ ممکن است در محل اتصال یونولیت به تیرچه ها و در سطح زیرین بلوک های یونولیت ترک هایی ایجاد شود. این ترک ها می توانند ظاهر ناخوشایندی داشته و در طول زمان گسترش یابند.
برای رفع این مشکل یونولیت سقفی قرار دادن مش فایبرگلاس در لایه زیرین گچ و در محل اتصال یونولیت به تیرچه ها پیشنهاد می شود که میتواند به توزیع تنش ها کمک کرده و از ایجاد ترک جلوگیری کند و همچنین افزودن مواد الاستیک به مخلوط گچ می تواند انعطاف پذیری آن را افزایش داده و مقاومت آن را در برابر ترک خوردگی ناشی از تغییرات دما بهبود بخشد. توجه داشته باشید که اطمینان از صاف و یکدست بودن سطح یونولیت قبل از اجرای نازک کاری و استفاده از پرایمر مناسب می تواند به چسبندگی بهتر گچ و کاهش احتمال ترک خوردگی کمک کند.
آسیب پذیری در برابر ضربه و فشار
یونولیت سقفی به ویژه نوع با دانسیته پایین در برابر ضربه و فشارهای نقطه ای نسبتاً آسیب پذیر بوده و ممکن است دچار فرورفتگی یا شکستگی شود. این مسئله می تواند در حین حمل و نقل نصب و یا در طول بهره برداری از ساختمان رخ دهد که برای رفع این مشکل یونولیت سقفی انتخاب یونولیت با دانسیته مناسب برای کاربرد در سقف استفاده از یونولیت با دانسیته مناسب که مقاومت کافی در برابر بارهای وارده داشته باشد ضروری است.
همچنین باید بلوک های یونولیت سقفی به دقت حمل و نقل و در محل مناسب و دور از ضربه و فشار نگهداری شوند و پس از نصب پوشاندن یونولیت با لایه های محافظ مانند بتن و گچ می تواند از آن در برابر آسیب های مکانیکی محافظت کند.
عدم رعایت استانداردها در تولید و نصب
تولید یونولیت با کیفیت پایین و عدم رعایت استانداردهای لازم در فرآیند تولید و نصب می تواند منجر به بروز مشکلات ذکر شده در بالا شده و ایمنی و کیفیت ساخت را به خطر اندازد. سازمان های نظارتی باید بر تولید و کیفیت یونولیت های مورد استفاده در ساختمان سازی نظارت دقیق داشته و رعایت استاندارد های مربوطه را الزامی کنند. همچنین نصب صحیح یونولیت سقفی بر اساس دستورالعمل ها و استانداردهای اجرایی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باید توسط افراد متخصص انجام شود.
زیان به سرمایه های ملی
تولید یونولیت نیازمند استفاده از مواد معدنی و نفتی است که از منابع مهم ملی به شمار می روند. دفن این مواد در داخل ساختمان ها بدون امکان بازیافت منجر به اتلاف سرمایه های ملی گردیده و به همین دلیل بسیاری از افراد با کاربرد یونولیت در صنعت ساختمان مخالف هستند.
در نهایت استفاده از یونولیت سقفی نیازمند توجه دقیق به مشکلات و چالش های مرتبط با آن و اتخاذ راه حل های مناسب برای کاهش خطرات و بهبود کیفیت ساخت و انتخاب نوع مناسب یونولیت اجرای صحیح و رعایت مقررات و استاندارد های مربوطه از عوامل کلیدی در استفاده ایمن و مؤثر از این ماده در صنعت ساختمان سازی به شمار می رود. برای تهیه یونولیت سقفی با کیفیت مناسب به فروشگاه های معتبری چون آریافوم که عرضه کننده مستقیم یونولیت است مراجعه نمایید. آریافوم تولید کننده مستقیم یونولیت بوده و انواع مختلف محصولات پلی استایرنی را در بهترین کیفیت تولید و مناسب ترین قیمت در بازار عرضه می دارد.