در ساخت سقف های تیرچه بلوک که ممکن است با آن آشنایی داشته باشید سه جزء اساسی تیرچه و بلوک و بتن به کار می رود. از آنجا که جنس این بلوک ها می تواند سفالی و بتنی یا یونولیتی باشد سقف های تیرچه یونولیت نیز زیرمجموعه ای از سقف های تیرچه بلوک محسوب می شوند از این رو آریا فوم در این مقاله می خواهد شما را با علت لرزش سقف تیرچه یونولیت هنگام راه رفتن آشنا کند پس با ما همراه باشید.
در سقف های تیرچه بلوکی بار سقف از طریق تیرچه ها و بلوک های میانی به تیرهای اصلی منتقل می گردد. بلوک های مورد استفاده بین تیرچه ها می توانند از جنس سفال و بتن یا یونولیت باشند بر این اساس سقف تیرچه یونولیت گونه ای از سقف تیرچه بلوک محسوب می شود.
سقف در سازه به عنوان یک دیافراگم عمل کرده و باید در مقابل نیرو های وارده به صورت یکپارچه رفتار نماید. عدم استفاده از کلاف میانی در بین تیرچه های سقف منجر به فقدان یکپارچگی لازم در آن می گردد. در چنین وضعیتی پیچش تیرچه ها ایجاد صدا و لرزش سقف هنگام تردد و فعالیت های مشابه مشاهده خواهد شد. در برخی موارد نیز کلاف میانی اجرا شده اما تعداد آن نسبت به طول دهانه کافی نیست.
اگر ساکن آپارتمان باشید احتمالاً صدای ناشی از دویدن کودک یا حتی راه رفتن افراد بزرگسال از طبقه بالا را شنیده یا احساس کرده اید. در برخی موارد به نظر میرسد که حرکت یک کودک نیز می تواند موجب ارتعاش سقف شود. اما علت لرزش سقف تیرچه یونولیت هنگام راه رفتن چیست؟
لرزش سقف تیرچه یونولیت هنگام راه رفتن
لرزش و ارتعاشات سازه ها از جمله دغدغه های مشترک مهندسان و ساکنان آپارتمان ها به شمار می رود. عوامل متعددی در بروز لرزش سقف هنگام راه رفتن دخیل هستند. در سازه های بتنی عواملی نظیر مقاومت فشاری بتن و مقاومت فولاد مورد استفاده و یا میزان بار زنده و مرده یا میرایی سقف و فاصله بین تیرچه ها و طول دهانه و فرکانس گام برداشتن افراد و وزن آن ها و صلبیت سقف از جمله علل لرزش سقف به هنگام تردد محسوب می شوند.
شایان ذکر است که این نوع لرزش در سازه های با اسکلت فولادی بیشتر مشاهده می شود چرا که سقف این سازه ها در مقایسه با اسکلت های بتنی از وزن کمتری برخوردار بوده و پتانسیل بیشتری برای ایجاد ارتعاش در سقف ساختمان دارد. لرزش سقف هنگام راه رفتن به عنوان یکی از نقاط ضعف سقف های تیرچه بلوک شناخته می شود.
در سقف های تیرچه بلوک که به طور دقیق تر سقف های تیرچه و بلوک نامیده می شوند سه عنصر اصلی تیرچه بلوک و بتن به کار می رود. در این سیستم بار از طریق تیرچه ها و بلوک های قرار گرفته بین آن ها به تیر ها منتقل می شود.
اجرای سقف با دهانه های وسیع به منظور بهره مندی از فضای بیشتر می تواند علت لرزش سقف تیرچه یونولیت هنگام راه رفتن یا دویدن باشد. با این حال طراحی اصولی و استفاده کافی از کلاف میانی می تواند این لرزش را به حداقل برساند.
عملکرد یکپارچه سقف در برابر نیروهای وارده ضروری است. عدم استفاده از کلاف میانی بین تیرچه ها یا ناکافی بودن تعداد آن نسبت به طول دهانه یکپارچگی سقف را مختل کرده و منجر به پیچش تیرچه ها و لرزش سقف در زمان تردد خواهد شد.
عدم تراز صحیح سازه و ارزیابی ناکافی آن ممکن است سبب ایجاد لرزش در طبقات فوقانی هنگام بهره برداری شود.
علاوه بر موارد فوق علل لرزش سقف تیرچه بلوک هنگام راه رفتن می تواند اجرای غیراصولی و نادرست و یا میزان بارهای وارده به سقف یا نوع تحرکات روی سقف یا فاصله بین تیرچه ها و مقاومت فولاد و بتن به کاررفته در سقف و عدم تعادل وزنی در ساختمان یا وجود ترک ها و شکستگی ها در سازه و نامناسب بودن نوع و ابعاد مصالح ساختمان ی یا نبود کفپوش مناسب و یا تعداد و وزن افراد حاضر در ساختمان باشد.
راهکارهای پیشگیری از لرزش سقف در هنگام ساخت
طراحی و اجرای اصولی می تواند از لرزش سقف تیرچه یونولیت هنگام راه رفتن پیشگیری نماید. واگذاری کار به متخصصان مجرب و طراحان ماهر با طرح دقیق و اجرای اصولی می تواند از بروز مشکل لرزش سقف تیرچه یونولیت هنگام راه رفتن پیشگیری نماید.
طراح باید به عواملی نظیر کف سازی اصولی و انتخاب مناسب انواع بلوک سقفی یا رعایت فاصله استاندارد بین تیرچه ها و تعیین ضخامت کافی بتن پوششی دقت نماید. از دیگر توصیه های اجرایی در این زمینه می توان به لزوم اجرای شمع بندی در دهانه های کمتر از پنج متر و رعایت دقیق فواصل بین شمع ها در دهانه های بزرگتر اشاره نمود. آریافوم می تواند شما را در رهایی از لرزش سقف تیرچه یونولیت هنگام راه رفتن یاری نماید.
از عوامل کلیدی در کاهش ارتعاش سقف تیرچه بلوک اجرای صحیح ژوئن به ویژه در دهانه های با طول بیش از پنج متر می باشد. افزایش تعداد ژوئن ها در راستای عمود بر تیرچه ها نیز تاثیر بسزایی در کاهش لرزش سقف خواهد داشت. به طور کلی هرگونه خطا و بی توجهی به اصول اجرایی در ساخت سقف های تیرچه بلوک و تیرچه یونولیت می تواند منجر به مشکلات متعددی از جمله لرزش سقف شود.
استفاده از مصالح مرغوب به ویژه تیرچه های باکیفیت و متناسب با طراحی سقف هر سازه نقش بسزایی در دستیابی به اجرای اصولی و مطلوب دارد. در صورتی که علت لرزش سقف ناشی از ضعف ساختاری باشد می بایست با استفاده از روش های مناسب ایرادات سازه را رفع و استحکام آن را افزایش داد. استفاده از کف پوش مناسب مانند پارکت و لمینت نیز می تواند به کاهش ارتعاشات ناشی از تردد کمک نماید.
طولانی بودن دهانه بین دو تیر اصلی می تواند مهم ترین عامل ایجاد ارتعاش و لرزش در سقف باشد. پیشگیری از این امر مستلزم اتخاذ تدابیر تخصصی جهت کاهش لرزش در دهانه های بلند است.
سقف های تیرچه یونولیت یا تیرچه بلوک
پیش از بررسی علل ارتعاش سقف های تیرچه یونولیت یا تیرچه بلوک لازم است مختصری در خصوص این نوع سقف توضیح داده شود. سقف تیرچه بلوک که از انواع نوین سقف های ساختمانی به شمار می رود یک دال بتنی یک طرفه است که بارهای ثقلی کف را به تیرهای جانبی منتقل می نماید. این سقف ها عموماً از تیرچه های فلزی و بلوک های سفالی یا بلوک های یونولیتی تشکیل شده و در مراحل نصب و اجرا بتن نیز به عنوان جزء دیگر به آن ها افزوده می گردد. از منظر عملکرد سازه ای این سقف مشابه یک تیر T شکل عمل می کند.
وجود میلگرد های کششی در بخش تحتانی بتن و سطح مقطع فشاری قابل توجه بیانگر توانایی این سقف در تحمل نیروهای عمودی و خمشی به نحو مطلوب است. لازم به ذکر است که بلوک ها در این نوع سقف صرفاً نقش قالب بندی را ایفا خواهد نمود. در ساخت و سازهای معاصر به منظور کاهش وزن سقف از یونولیت به جای بلوک های سفالی استفاده میشود.
ضوابط سقف تیرچه یونولیت یا تیرچه بلوک
رعایت فواصل استاندارد در اجرای سقف تیرچه یونولیت یا تیرچه بلوک از اهمیت بسزایی برخوردار است. فاصله آزاد بین تیرچه ها نباید از ۷۵ سانتی متر تجاوز نماید و همچنین عرض تیرچه ها نباید از ۱۰ سانتی متر کمتر و ارتفاع کلی آن ها نباید از ۳.۵ برابر حداقل عرضشان بیشتر گردد. حداقل فاصله افقی بین دو بلوک مجاور در طرفین تیرچه نیز می بایست حداقل ۶.۵ سانتی متر بوده که در برخی منابع این مقدار ۱۰ سانتی متر ذکر شده است. رعایت این ابعاد و فواصل به منظور عملکرد صحیح و ایمن سقف ضروری است.
استفاده از این نوع دال بتنی برای پارکینگ ها توصیه نمی شود. در صورت کاربرد آن در پارکینگ استفاده از تیرچه های دوبل الزامی بوده و ضخامت بتن روی بلوک ها باید حداقل ۸ سانتیمتر در نظر گرفته شود و همچنین مقاومت دال بتنی در برابر برش پانچ در نواحی قرارگیری چرخ های خودرو باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
ضخامت بتن سقف تیرچه یونولیت نباید از ۵ سانتی متر و نیز از یک دوازدهم فاصله آزاد بین تیرچه ها کمتر تعیین گردد. در مورد ضخامت دال برای تیر های با تکیه گاه ساده حداقل ضخامت معادل یک بیستم طول دهانه در نظر گرفته می شود. برای تیرهای یکسره این نسبت به یک بیست و ششم طول دهانه کاهش می یابد. در دال هایی که مسئله خیز بحرانی نباشد نسبت ضخامت به دهانه می تواند تا یک سی و پنجم طول دهانه کاهش پیدا کند.
برای تهیه تیرچه یونولیت حتما به سراغ تولید کننده یا فروشنده معتبر یونولیت بروید تا تیرچه یونولیت با کیفیت تهیه نمایید. آریافوم بزرگترین کارخانه فوم اصفهان بوده و از این رو می توانید محصول یونولیتی با کیفیت را در مناسب ترین قیمت به طور مستقیم از تولید کننده خرید نمایید.